Vam vaša spletna stran sporoča, da ni varna?
Potrebujete SSL certifikat

Ste opazili, da imajo nekatere spletne strani oz. trgovine zavarovano "zeleno" povezavo? Kaj sploh je SSL certifikat in čemu služi vam bom predstavil v tem krajšem prispevku. Podal bom tudi ključne informacije za pridobitev certifikata.

Kaj je SSL certifikat?

Na kratko povedano je SSL certifikat dodatna možnost zaščite vašega spletnega mesta. Nepridipravom predstavlja občutno bolj oteženo krajo občutljivih podatkov, ki se prenašajo preko vaše spletne strani. Za bolj enostaven prikaz si lahko ogledate tudi zgornjo sliko.

Kakšen je letni strošek SSL certifikata?

Letni stroški certifikata se razlikujejo glede na vrsto samega certifikata, ponudnika in prodajalca. Izbirate lahko med brezplačnim ali plačljivim certifikatom. Vsekakor je bolje namestiti brezplačni SSL certifikat, kot pa, da ga sploh ne uporabljate. Letna cena SSL certifikata običajno znaša med 0€ in 100€, pri nekaterih primerih boste potrebovali tudi lastni IP naslov, ki ga najamete že za 2€ na mesec.

Za koga je primeren SSL certifikat?

Primeren je za vse tiste lastnike spletnih strani, katerim je varnost podatkov na prvem mestu in se zavedajo, da uhajanje informacij pomeni tudi hudo poslovno škodo. Certifikat lahko namestite na spletno trgovino, spletno stran ali pa mobilno aplikacijo. V letu 2019 je SSL certifikat pomemben pri vseh spletnih straneh. V nasprotnem primeru se na vaši spletni strani izpiše obvestilo, da spletna stran NI VARNA in tako odvrne številne uporabnike.

Lahko SSL certifikat prepreči vdor na spletno stran?

Nikakor. SSL certifikat bo poskrbel za varni prenos informacij med obiskovalcem in strežnikom, ne more pa preprečiti vdora na vašo spletno stran oz. strežnik. Za vdor obstaja več “krivcev”, ki pa se jim običajno izognete z rednimi posodobitvami spletne strani in urejanjem varnostnih popravkov kode.

Ali SSL certifikat vpliva tudi na višino Google pozicij?

V nekaterih primerih da, v nekaterih žal ne. Verjamem, da Google upošteva tudi omenjeni dejavnik, vendar je vsekakor potrebno upoštevati tudi vse druge SEO smernice za zagotovitev vidnega učinka pri višini pozicij vaše spletne strani.

Kako pridobiti SSL certifikat brezplačno?

V primeru, da gostujete na naših strežnikih vam pripada tudi brezplačni SSL certifikat, ki bo služil svojemu namenu in vam ne bo predstavljal dodatnih stroškov. Brezplačno certifikat lahko pridobite tudi na spletnih straneh, ki nudijo omenjeno rešitev.

SSL certifikat in obremenitev strežnika

Zaradi dodatnega šifriranja vaših podatkov lahko ob aktivaciji certifikata pričakujete tudi povišano porabo procesorja vašega strežnika. Omenjeno upoštevajte, če gostujete na najbolj ugodnem paketu gostovanja in ob prvi preobremenitvi razmislite o zamenjavi paketa.

Pri namestitvi se lahko obrnete tudi na nas

Z veseljem bomo pripravili vašo spletno stran za namestitev SSL certifikata. Za več informacij nam lahko pošljete sporočilo ali pa nas pokličite. Nudimo tudi pomoč pri namestitvi brezplačnih in plačljivih SSL certifikatov za vzpostavitev varne povezave.

Avtor prispevka: Anže Cerar